SELMAN CÖMERT
İki bin yıl evvel patlayarak Pompei’nin kadim sakinlerini küle çeviren Vezüv Yanardağı, kentin florası ve faunasını günümüze kadar müdafaayı başardı. Arkeologlar, MS 79’dan beri gün ışığına çıkmayan sürüngen kalıntılarını kül ve kaya altında gömülü buldular.
Kaplumbağa, volkan patlamadan 17 yıl evvel yıkılmış bir yapının altına sığınmış halde bulundu. Arkeologlar, MS 62’de Pompei’nin yerle bir olmasına yol açan zelzelenin akabinde kentin eski sakinlerinin inşa ettiği bir bölgede hafriyat çalışması yaparken gebe kaplumbağa fosiline ulaştı.
14 santimetre uzunluğundaki kaplumbağa, daha evvelki zelzelede yıkılan bir dükkânın altındaki küçük bir ine saklanmıştı. Uzmanlar, yumurtayla birlikte bulunan kaplumbağanın yavrularını bırakmak için uygun bir yer bulmaya çalışırken öldüğünü kestirim ediyor.
‘MUHTEMELEN BİR ŞEYDEN KAÇAN EVCİL BİR KAPLUMBAĞA’
2002 yılında yakınlardaki bir Pompei bölgesinde öteki bir kaplumbağanın kalıntılarını keşfeden Oxford Üniversitesi arkeoloğu Mark Robinson, BBC’ye kaplumbağanın oraya nasıl geldiğine dair iki açıklama olduğunu söyledi. Robinson, “… muhtemelen (bir şeyden) kaçan ve büyük sarsıntının kalıntılarının bulunduğu yere giden evcil bir kaplumbağadır” dedi.
Daha mümkün bir ihtimal olarak kaplumbağanın Pompei yakınındaki kırsal kısımdan kente geldiğini söyleyen Robinson, “Pompei büyük ölçüde harap olmuştu ve sarsıntıdan sonra her yer tekrar inşa edilemedi. Etraftaki kırsaldan gelen flora ve fauna kasabaya taşınmıştı” dedi.
Uzmanlar, keşfin zelzeleden sonraki devirde Pompei’nin doğal ekosisteminin zenginliğini gösterdiğini söylüyor.