TMSF iddialarına Külliye’den açıklama

Resmi Gazete’de 4 Şubat’ta yayımlanan kanun değişiklikleri arasında şirketlere kayyım atanmasıyla ilgili bir düzenleme de yer aldı.

Kanunda; 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 282’nci, 314’üncü ve 315’inci maddelerinde ve 6415 sayılı “Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanunun” 4’üncü maddesinde düzenlenen suçların işlendiği hususunda kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı halinde şirketlere ve mal varlıklarına kayyım atanması kararı verildiği takdirde 5 yıl süreyle TMSF’nin kayyım olarak atanabileceği belirtildi.

TMSF, “Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun mahkeme kararı olmadan şirketlere el koyacağının” iddia edilmesi üzerine açıklama yaptı.

TMSF’den sonra İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Başkanlığı (DMM) da bir açıklamada bulundu.

DMM, “Bazı basın yayın organlarında yer alan ve sosyal medya hesaplarında paylaşılan, “TMSF, mahkeme kararı olmadan şirketlere el koyacak” şeklindeki iddialar doğru değildir” ifadelerini kullandı.

Açıklamanın devamında şunlar aktarıldı:

TMSF’nin (Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu) herhangi bir şirkete “kayyım” olarak atanabilmesi için “mahkeme kararının gerekli olmadığı” yönündeki iddialar asılsızdır. Suça karışmamış şirketlere mahkeme kararı olmadan kayyım tayini söz konusu değildir. Ayrıca haberlerde iddia edildiği gibi TMSF’nin hukuken belediyelere de kayyım olarak atanması mümkün değildir. 4 Şubat 2025 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 7539 sayılı Kanun’un 7. maddesiyle getirilen düzenleme, TMSF’nin mahkeme kararıyla kayyım olarak atandığında, Bankacılık Kanunu çerçevesinde sahip olduğu mevcut yetkilerini kullanabilmesini sağlamaktadır. Kanunda TMSF’ye daha önce tanımlanmamış yeni yetkiler verilmemiştir. Yapılan değişiklik, yalnızca TMSF’nin mevcut yetkilerini (Bankacılık Kanunu kapsamındaki yetkileri) etkin bir şekilde kullanabilmesi amacıyla 5 yıl süreli bir düzenleme getirmektedir. Kayyım ataması, Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK) 133. maddesi uyarınca “kuvvetli şüphe” durumunda yapılmaktadır. Bu durumda, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, silahlı örgüt ve silah sağlama veya terörizmin finansmanı gibi suçlarla ilişkilendirilen şirketlere kayyım tayini mümkün hale gelmektedir. TMSF’nin kayyım olarak atanabilmesi için her durumda mahkeme kararı gerekmekte olup, yeni düzenleme yalnızca mevcut yasal çerçevede şirketlerin etkin yönetimi için gerekli koşulları sağlamaktadır.

Related Posts

DEM Parti, Meclis’te Sırrı Süreyya Önder için taziyeleri kabul etti

DEM Parti, Meclis’te Sırrı Süreyya Önder için taziyeleri kabul etti

İzmir Milletvekili Kâya Ösen: AKP elini yine halkın cebine attı

İzmir Milletvekili Kâya Ösen: AKP elini yine halkın cebine attı

Milyonların gözü Vatikan’a çevrildi! Papa seçimi başlıyor

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis’in 21 Nisan günü hayatını kaybetmesi ve 26 Nisan’da düzenlenen cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlanmasının ardından milyonlar, yeni papanın kim olacağını merak ediyor. Tüm dünyadan …

Elektrikle balık avında facia: 24 yaşındaki recep öldü

Muğla’da çayda arkadaşları ile birlikte elektrik ile balık avlayan genç akıma kapılarak yaşamını yitirdi.

Bahçeli, 99 gün sonra Meclis’te: Sırrı Süreyya Önder için yapılan anma törenine katıldı

Bahçeli, 99 gün sonra Meclis’te: Sırrı Süreyya Önder için yapılan anma törenine katıldı

Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim sistemini ‘yine’ değiştiriyor! Lise için masada 3 model: Zorunluluk kalkacak mı?

Yandaş Sabah gazetesinin aktardığına göre Milli Eğitim Bakanlığı, uzun süredir konuşulan 4 yıllık zorunlu lise eğitimi ile ilgili düzenleme yapılmasını gündemine aldı. Buna göre ders yoğunluğunun daha az olacağı esnek bir lise eğitimi üzerinde çalışıldığı, Bakanlığın önünde 3 model olduğu öğrenildi. 3+1 modeli, 2+2 modeli ve yaş modeli. İşte ayrıntılar…