İptal edilen mezuniyet töreni 50 yıl sonra yapıldı

ABD’nin Oklahoma eyaletinde 1974 yılında hortum uyarısı sebebiyle iptal edilen lise mezuniyet töreni, 50 yıl sonra yapılabildi. Mezunlar, 8 Haziran Cumartesi günü mavi cübbe ve keplerini takarak sonunda mezuniyet törenlerine katılabildi. 1974 yılında liseden mezun olan yüzlerce kişi, yıllarca resmi bir mezuniyet töreni düzenlemek istiyordu.

BBC’nin haberine göre, mezuniyet töreni öncesinde The Oklahoman gazetesine konuşan bir kişi, “Torunlarımız bizim mezun olduğumuzu görecek” ifadelerini kullandı.

‘BELKİ BİR ŞARKI, BELKİ BİR KONUŞMA, SONRA HER ŞEY BİTTİ’

23 Mayıs 1974 tarihinde, Moore Lisesi’nin son sınıf öğrencileri, kararan gökyüzünün altında bir stadyumda bir araya geldiğinde, okullarından bir yönetici, mikrofona gelerek derhal bir yere sığınmaları önerisinde bulunmuştu. Mezuniyet töreninin 50 yıl sonra yapılmasını organize eden isimlerden spor spikeri Mike Wilson, “Belki bir şarkı, belki bir konuşma ve ardından müdür ayağa kalkıp ‘Mezun oldunuz’ dedi ve bitti” diye konuştu.

1974 yılında yapılmaya çalışılan tören sırasında yağan yağmur sebebiyle öğrenciler sırılsıklam olurken, katılımcılar güvenli bir yer bulma arayışıyla alandan ayrıldı. Bir sonraki gün için planlanan okul gezisi de yapılamadı ve mezunlara eğitim-öğretim yılı bitmeden liselerine gelip herhangi bir tören olmadan diplomalarını almaları söylendi.

1974’TE YAPACAĞI KONUŞMAYI YARIM YÜZYIL SONRA YAPTI

Liseden 1988’de mezun olan okul müdürü Rachel Stark, The Oklahoman’a yaptığı açıklamada, gecikmiş mezuniyet töreninin ayarlanmasına yardımcı olmuş olmaktan mutluluk duyduğunu anlattı. “Bu çok eşsiz bir şey” diye Stark, “Bunu daha önce hiç duymamıştım. Hâlâ camiamızın bir parçasılar… Dolayısıyla bunu onlar için yapacağız” diye konuştu.

Cumartesi günü, 200 kadar mezun resmi olarak diplomalarını aldı. Hava güneşli ve sıcaktı, fırtına çıkma olasılığı ise çok düşüktü. Hayatını kaybetmiş olan 1974 mezunlarının aile üyelerinden yakınları adına sahneye çıkıp diplomalarını almaları istendi. Sınıf başkanı Bob Baker, 50 yıl önce yapmayı planladığı konuşmanın biraz değiştirilmiş bir versiyonunu okudu. Liseyi dereceyle bitiren Phyllis Clark ve Lloyd White da törende konuşma yaptı.

Kent için hortum uyarısı yapıldığı ve mezuniyet töreninin düzenlenemediği o gün, Moore’u hortum vurmadı, fakat kentte daha sonra bazı ölümcül fırtınalar etkili oldu. 1999 yılında hızı saatte 134 kilometreye ulaşan hortumda 36 kişi öldü. Moore dışında etkili olan bir başka hortum sebebiyle de 2013 yılında 91 kişi hayatını kaybetti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx