Tarihin en büyük veri sızıntısı! Hesaplarınız tehlikede olabilir!

Bilgisayar Korsanları Şifre Sızıntısıyla Kullanıcıları Tehdit Ediyor

Yılın başından beri devam eden bir soruşturma sonucunda, devasa bir sızıntının arkasında birden fazla “infostealer” olduğu tespit edildi. Bu kötü amaçlı yazılımlar bilgisayarlardan gizlice bilgi çalıyor.

Sızdırılan veriler arasında sosyal medya hesaplarından VPN erişimlerine, geliştirici portallarından büyük teknoloji firmalarının kullanıcı sistemlerine kadar çeşitli bilgiler bulunuyor. Bu sızıntıda en endişe verici olan nokta ise bu bilgilerin büyük bir çoğunluğunun daha önce hiç sızdırılmamış olması. Cybernews ekibinden Vilius Petkauskas yaptığı açıklamada, “Veriler, 30 farklı dev veri tabanında bulunuyor ve her biri milyonlarca hatta milyarlarca kayıt içeriyor” dedi.

Araştırmacılar, bu sızıntının sadece tek bir olay olmadığını, aksine kitlesel sömürü için bir kılavuz niteliği taşıdığını belirtiyor. Bu bilgiler, oltalama saldırılarından hesap ele geçirmeye kadar pek çok kötü niyetli amaç için kullanılabilir.

Google, kullanıcılarına şifre yerine ‘passkey’ kullanmalarını tavsiye ederken, FBI ise özellikle SMS yoluyla gelen bağlantılara tıklanmaması gerektiği konusunda uyarıyor. Çünkü bu tür veriler karanlık internet ağlarında düşük fiyatlara satışa sunulabiliyor.

Sızdırılan verilerin çoğunun “URL – kullanıcı adı – şifre” formatında olduğunu ve bu kombinasyonların Apple, Facebook, Google, GitHub, Telegram gibi platformlara erişim sağladığını belirten araştırmacılar, kullanıcılarına uyarılarda bulunuyor.

Ne Yapmalısınız?

  • Şifrelerinizi hemen değiştirin, özellikle aynı şifreyi farklı platformlarda kullanıyorsanız.
  • Mümkünse iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) kullanın.
  • Şifre yöneticisi uygulamalarını tercih ederek güvenliğinizi arttırın.
  • Gelen e-postalara veya mesajlara dikkat edin; kimlik avı içerikli mesajlar olabilir.
  • Şifre yerine passkey veya biyometrik doğrulama gibi güvenli yöntemler deneyin.
  • Dijital dünyada, bu tür bir şifre sızıntısı herkesi doğrudan etkileyebilir. Kişisel verilerinizi korumak için dikkatli olun.

Related Posts

İki ay yatarak NASA’dan para kazanıyorlar!

NASA, Mars yolculuğunu simüle eden sıra dışı bir deney için gönüllüler arıyor. NASA bu iş için tek bir şart istiyor. O şartı sağlayamayanlar eleniyor. İşte NASA’nın o şartı…

Organ naklinde yeni çağ! 3D baskı ile organ üretimi

Tıp dünyası, 3D baskı teknolojisinin biyoteknolojiyle birleşmesiyle tarihi bir dönüm noktasında. 3D baskı ile organ üretimi, organ nakli bekleyen milyonlarca hasta için umut ışığı olurken, bilim insanları bu teknolojiyle kişiye özel organlar üreterek …

Google Fotoğraflar 10. yıl dönümü için yeni Yapay Zeka özellikleri kazanıyor

Daha önce Pixel modellerine özel olan iki önemli düzenleme aracı önümüzdeki ay Android’e geliyor.

Türkiye Sujeti ve Flyboard Türkiye Motosurf Şampiyonası Bodrum’da yapılacak

Türkiye Sujeti ve Flyboard Türkiye Motosurf Şampiyonası yarın Muğla’nın Bodrum ilçesinde başlayacak.

Bilim insanları dilin haritasını çıkardı

Araştırmacılar, canımızın nasıl tatlı çektiğini anlamanın obeziteyle mücadeleye yardımcı olabileceğini söylüyor.

Yapay zeka asistanı Gemini’ye doğrudan erişim genişletildi

Samsung, Galaxy A Serisi’nin bazı modellerinde, tek tuşla Google’ın yapay zeka (A) destekli asistanı Gemini’ye doğrudan erişimi genişletti.