Reel kesim güveninde düşüş hızlandı

Reel Kesim Güven Endeksi Mayıs Ayında Azaldı

Mayıs ayında Reel Kesim Güven Endeksi, bir önceki aya göre 1,8 puan azalarak 101,4 seviyesine geriledi. Önceki ayda RKGE, 103,2 seviyesindeydi.

2025 yılı Mayıs ayında mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 2,2 puan azalarak 98,6 seviyesine geriledi.

TCMB’nin açıklamasına göre, endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, genel gidişat ve gelecek üç aydaki toplam istihdama ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, mevcut mamul mal stoku, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, mevcut toplam sipariş miktarı ve gelecek üç aydaki üretim hacmine ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

Mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), bir önceki aya göre 1,8 puan azalarak 101,4 seviyesinde gerçekleşti.

Açıklamada belirtildiğine göre:

“Son üç aya ilişkin değerlendirmelerde, üretim hacminde artış bildirenler lehine olan seyrin güçlendiği görülürken, iç piyasa sipariş miktarında azalış bildirenler ve ihracat sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin zayıfladığı gözlenmektedir.

Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğuna dair değerlendirmelerin bir önceki aya göre güçlendiği görülmektedir. Mevcut mamul mal stokları seviyesine ilişkin olarak, bir önceki ayda mevsim normallerinin altında olduğunu belirtenler lehine olan seyrin mevsim normallerinin üzerinde olduğunu belirtenler lehine döndüğü gözlenmektedir.

Gelecek üç aya dair değerlendirmelerde, üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa sipariş miktarında artış bekleyenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre zayıfladığı, gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış beklentilerin bir önceki aya göre güçlendiği, gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin artış beklentilerinin ise bir önceki aya göre zayıfladığı görülmektedir.

Ortalama birim maliyetlerde, gelecek üç ayda artış bekleyenler ve son üç ayda artış olduğunu belirtenler lehine olan seyrin zayıfladığı görülmektedir. Gelecek üç aydaki satış fiyatına ilişkin artış beklentilerinin de zayıfladığı gözlenmektedir. Gelecek on iki aylık dönem sonunda yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak yüzde 38,4 seviyesinde gerçekleşmiştir.”

 

Related Posts

1,4 milyon müşterisi olan Allianz Life’ın verileri çalındı

Alman Allianz’ın sahibi olduğu Amerikan hayat sigorta şirketi Allianz Life, müşteri bilgilerinin hackerlar tarafından çalındığını duyurdu. Veri ihlali ilk olarak TechCrunch tarafından bildirilirken, ihlalin 16 Temmuz’da gerçekleştiği ve 17 Temmuz’da …

Tekstil derneğinde değişim sesleri

Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Başkan Adayı Murat Şahinler, yeni dönemde yapacağı icraatleri sıraladı.

BDDK raporu: Çoğunluğun hesabında 100 lira dahi yok

Avrupa ülkeleri arasında gelir eşitsizliğinin en yüksek olduğu ülke olan Türkiye, aynı zamanda dolar milyoneri sayısını en hızlı artıran ülke durumunda. Mevcut ekonomi politikaları sermaye tarafına kazandırırken, gelir dağılımında uçurum büyüdü.

Asgari ücret net 44 bin 546 TL oldu: Bakan Gardiyanoğlu açıkladı

KKTC’de sendikalarla görüşmeleri sonlandıran Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2025 yılının ikinci asgari ücret rakamını belirledi. ÇALIŞMA BAKANI AÇIKLADI Kıbrıs Gündem’in haberine göre; asgari ücrete son açıklanan hayat pahalılığı olan yüzde 17.79 …

AB-ABD ticaret savaşı piyasaları sarstı

Avrupa borsaları haftanın ilk işlem gününü karışık bir seyirle tamamladı. ABD’nin Avrupa Birliği (AB) ürünlerine yönelik planladığı gümrük vergileriyle ilgili belirsizlikler, piyasalarda temkinli havaya neden oldu. Pan-Avrupa gösterge endeks Stoxx …

Şuhut’ta Fasulye Fiyatları Düştü

Afyonkarahisar’da fasulye hasadı başladı; fiyat 15-20 TL, verim düşük, çiftçi umudunu ikinci hasada bağlıyor.