Zirai don olayı nedir? Kaç derecede zirai don olur?

Zirai Don Olayı ve Önlemleri

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün uyarıları sonrasında tarım bölgelerinde zirai don tehlikesine dikkat çekiliyor. Zirai don, tarımsal üretimi olumsuz etkileyen ve bitkilerin zarar görebileceği bir doğa olayıdır. Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında görülen zirai don, çiftçiler için ekonomik kayıplara neden olabilir.

Zirai Don Olayı Nedir?

Zirai don, hava sıcaklığının bitkiler için zararlı seviyelere düşmesiyle ortaya çıkan bir durumdur. Meyve ağaçları, sebzeler ve çiçek açan bitkiler zirai dondan olumsuz etkilenebilir. Zirai donla mücadele ederken alınacak doğru önlemler büyük önem taşır.

Kaç Derecede Zirai Don Olur?

Kaç Derecede Zirai Don Olur?

Zirai donun şiddeti, hava sıcaklığına bağlı olarak değişiklik gösterir. Hafif don, 0°C ile -2.2°C arasında oluşurken, orta şiddette don -2.2°C ile -4.4°C arasında görülür. Şiddetli don ise -4.4°C’nin altındaki sıcaklıklarda meydana gelir. Zirai donun etkisi, sadece sıcaklık değil aynı zamanda hava koşulları ve toprağın ısısı gibi faktörlerden etkilenir.

Zirai Don Nasıl Engellenir?

Zirai Donu Önleme Yöntemleri

Zirai donu engellemek ve etkilerini azaltmak için çeşitli yöntemler kullanılabilir. Meteorolojik takip, erken uyarı sistemleri, ısıtma yöntemleri, hava sirkülasyonu, sulama ve örtü kullanımı gibi yöntemlerle zirai donun etkileri minimize edilebilir. Çiftçilerin don riski olan dönemlerde gelişmeleri yakından takip etmeleri ve gerekli önlemleri almaları önemlidir.

Zirai Don Engelleme Yöntemleri

Don riskine karşı alınacak önlemler arasında meteorolojik takibi sıkıca yapmak, ısıtma yöntemleri kullanmak, fanlarla hava sirkülasyonu sağlamak, sulama yapmak ve örtü kullanımı bulunmaktadır. Zirai donla mücadelede etkili stratejiler belirlemek, tarım ürünlerini korumak adına büyük önem taşır.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır

Related Posts

ALES-2 ne zaman, saat kaçta? Sınav giriş belgeleri yayınlandı! İşte ALES sınav yerleri sorgulama ekranı: ÖSYM AİS

ALES 2025 sınav tarihine sayılı günler kala  yüksek lisans ve doktora adayları merak içerisinde “ALES-2 ne zaman?” ve “ALES-2 sınav yerleri ve giriş belgeleri açıklandı mı?” sorularının cevabını araştırıyor. Bilindiği üzere sınav tarihi ÖSYM tarafından yayınlanan sınav takvimiyle birlikte belli oldu. Sınav yerleri ise sınav giriş belgeleri üzerinden sorgulanıyor. Peki, ALES sınav giriş belgeleri yayınlandı mı? ALES sınav yerleri belli oldu mu? Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. İşte ALES sınav giriş belgesi sorgulama ekranı…

TUS BAŞVURULARI 2025 || TUS 2. dönem başvuruları ne zamana kadar yapılacak? TUS 2. dönem başvuru kılavuzu ve sınav ücreti

TUS 2. dönem başvuruları için ÖSYM’den beklenen açıklama geldi. TUS başvuru ekranı açıldı ve kılavuz da yayınlandı. Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavına başvurular elektronik ortamda alınacak. Sınava hazırlanan adaylar, TUS 2. dönem başvurularını belirlenen tarihlerde ais.osym.gov.tr sayfasından gerçekleştirecek. Adaylar, başvuru bilgilerinin sisteme kaydını yaptıktan sonra sınav ücretini süresi içinde yatırarak başvurularını tamamlayacaklar. Peki TUS 2. dönem başvuruları ne zamana kadar yapılacak? TUS 2. dönem başvuru kılavuzu ve sınav ücreti…

Brad Pitt’in yeni filmi F1’den dünya çapında başarı!

Brad Pitt’in yeni filmi F1’den dünya çapında başarı!

İstanbul’da denize girmek yasak mı? Fırtına nedeniyle İstanbul’un 3 ilçesinde denize girme yasağı

İstanbul’da yaz mevsiminin keyfini çıkarmak isteyen vatandaşlar için önemli bir uyarı: Fırtına ve sağanak yağış beklentisi nedeniyle 29 Haziran 2025 Pazar günü 3 ilçede denize girmek yasaklandı! Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Marmara Bölgesi için yaptığı kuvvetli rüzgar ve dalga uyarısının ardından, bu ilçelerde sahillerde yoğun dalga ve rip akıntısı riski nedeniyle kaymakamlıklar tarafından denize girme yasağı getirildi. Peki, İstanbul’da denize girmek yasak mı, hangi ilçelerde denize girmek yasak?

İSKİ baraj doluluk oranları 28 Haziran 2025 güncel | İstanbul baraj doluluk oranı ne kadar oldu, su seviyesi yüzde kaç? Su seviyesi düşüşe geçti!

İstanbul baraj doluluk oranları İSKİ güncel verileri 28 Haziran 2025 belli oldu. İlkbahar yağmurlarının etkisiyle nisan ayında yüzde 81,23’e kadar çıkan barajlardaki doluluk oranı, son günlerde hava sıcaklığının artmasıyla düşüşe geçti. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (İSKİ) verilerine göre 28 Haziran tarihinde, Ömerli Barajı’nda doluluk oranı yüzde 74, Elmalı Barajı’nda yüzde 81.94 oldu. İSKİ istatistiklerine göre, 21 Haziran’da baraj doluluk oranları 2015’te yüzde 88,45, 2016’da yüzde 73,95, 2017’de yüzde 79,35, 2018’de yüzde 81,76, 2019’da yüzde 81,73, 2020’de yüzde 64,90, 2021’de yüzde 74,98, 2022’de yüzde 76,04, 2023’te yüzde 45,60, 2024’te yüzde 73,15 ve 2025’te yüzde 69,84 olarak kaydedilmişti. Peki, bugün barajlarda doluluk oranı ne kadar? İstanbul barajlarında su seviyesi yüzde kaç? İşte, 28 Haziran 2025 İstanbul baraj doluluk oranları son durum.

2025 LGS sonuçlarının ne zaman açıklanacağı belli oldu mu? LGS sınav sonuçları nasıl öğrenilir?

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 8’inci sınıf öğrencilerine yönelik Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav, 15 Haziran 2025 tarihinde düzenlendi. Peki, 2025 LGS sonuçlarının ne zaman açıklanacağı belli oldu mu? LGS sınav sonuçları nasıl öğrenilir?