“`html
Almanya’da Federal Meclis Seçimleri Sonuçlandı
ALMANYA – Uzun süredir beklenen Federal Meclis seçimlerinden, anketlerdeki belirtimlere oldukça yakın sonuçlar çıktı. Ülkeyi zorlu koalisyon müzakereleri bekliyor. Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU), yüzde 28,5 ile seçimlerin galibi oldu fakat koalisyon seçenekleri oldukça kısıtlı.
Hür Demokrat Parti (FDP) ile Sahra Wagenknecht Birliği (BSW), yüzde 5’lik seçim barajını aşamayarak Federal Meclis dışında kaldı. Bu durum, CDU/CSU için tek koalisyon seçeneği olan Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile anlaşma yolunu açtı. Özellikle göç, ekonomi ve enerji gibi alanlarda ciddi farklılıklar taşıyan bu iki partinin koalisyon görüşmeleri oldukça zorlayıcı olacak. Eğer SPD ile CDU/CSU bir araya gelirse, bu, Almanya’da dördüncü büyük koalisyon (GroKo) olacak. Önceki dönemlerde, 2005 ile 2018 yılları arasında, Angela Merkel liderliğinde üç büyük koalisyon hükümeti çalıştı. Almanya’da iki parti birleştiğinde buna büyük koalisyon denmektedir. SPD’li Başbakan Olaf Scholz, CDU/CSU ile bir hükümette yer almayacağını net bir şekilde belirtmişti.
CDU/CSU ve Yeşiller’in milletvekili sayısı 316’yı geçemediğinden bu iki parti arasında bir koalisyon oluşturulması mümkün değil. Eğer salt çoğunluğa ulaşmış olsalardı bile, CSU Başkanı Markus Söder, Yeşiller ile koalisyon yapma niyetinde olmadığını her fırsatta vurgulamıştı. Ayrıca, yüzde 20,8 oy alarak ikinci sırada kalan Almanya için Alternatif (AfD) partisi, milletvekili sayısının çoğunluğu aştığı durumda bile, diğer partilerin koalisyon görüşmelerinde yer alması beklenmiyor çünkü bu konuda kesin bir birlik sağlanamamış durumda。
CDU/CSU Beklentilerin Altında Kaldı, SPD Tarihinin En Düşük Oyunu Aldı
Anketlerde %30 ila %32 arası oy alması beklenen CDU/CSU, ancak %28,5 ile birinci parti olmayı başardı ve bu durum, beklentilerin altında kaldı. CDU Genel Başkanı Friedrich Merz, Berlin’de ilk sonuçlarla birlikte yaptığı açıklamada “tarihsel bir olay” ifadesini kullandı. Ülkenin acil olarak bir hükümete ihtiyaç duyduğunu belirten Merz, koalisyon müzakerelerine derhal başlanması gerektiğini ifade etti.
Hükümette yer alan SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan ‘trafik lambası’ koalisyonu, seçimde %9,3 puan kaybetti. 1863 yılında kurulan ve Almanya’nın en köklü partisi olan SPD, %16,4 oy ile üçüncü sırada yer alarak tarihinin en düşük oy oranına ulaşmış oldu. Berlin’deki parti merkezinde açıklamalarda bulunan Başbakan Olaf Scholz, alınan sonucu ağır bir yenilgi olarak değerlendirdi ve bu durumu üstlendi. Scholz, partinin birlik içerisinde kalacağını ve AfD ile mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.
FDP Federal Meclis Dışında Kaldı, Lindner Siyaseti Bırakıyor
SPD’den sonra en fazla oy kaybına uğrayan parti %7,1 puan ile FDP oldu. Parti, %4,3 ile seçim barajının altında kalarak Federal Meclis dışında kaldı. Alman Birinci Televizyonu (ARD) ve Alman İkinci Televizyonu’nun (ZDF) ortak yayınına katılan FDP Genel Başkanı Christian Lindner, Federal Meclis dışında kalmasının ardından siyasi kariyerini sona erdireceğini duyurdu.
Erken seçimlere sebep olan koalisyondan en az kayıpla çıkan parti Yeşiller oldu ve oy oranı %11,7’ye gerileyerek %3,1 puan kaybetti. Parti lideri ve Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck, anketlerdeki %10’un altında olan durumun iyileştiğini belirtti.
Sol Parti Barajı Aşarak Federal Meclis’e Girdi
Seçimlerin diğer bir kazananı, yüzde 8,8 ile barajı aşarak Federal Meclis’e girmeyi başaran Sol Parti (Die Linke) oldu. Birkaç ay öncesine kadar %3 ila %4 bandında yer alan parti, 2012 seçimlerine göre 3,9 puan artış sağladı. Genç seçmenler ve Alman vatandaşı göçmenlerin desteği, partinin bu çıkışında etkili oldu. Medya, partinin beklenmedik yükselişinin, sosyal medya kampanyalarıyla gençlerin ilgisini çekme çabasına bağladı. Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından gözyaşları içinde konuşan Sol Parti Başkanı Heidi Riechinnek, güçlü bir muhalefet oluşturacaklarını ve sosyal adaleti savunacaklarını belirtti.
Öte yandan, Sahra Wagenknecht’in kurduğu BSW, %4,97 oyla seçim barajının altında kalarak Federal Meclis’e giremedi. Son dönemde anketlerde yükseklik gösteren bu partinin düşüşü, güvensiz politikalar nedeniyle seçmen kaybetmesine bağlanıyor.
Seçim Süreci ve Merz’e Zorlu Bir Görev Bekliyor
Düsseldorf merkezli Handelsblatt gazetesinde yer alan yorumda, Merz’in zor bir başlangıç yapacağı ifade edildi. Seçimdeki temel konular arasında savaş, Almanya’nın dünya üzerindeki rolü ve halkın refahı olduğu belirtilirken, katılım oranının %83 gibi yüksek bir seviyeye ulaştığı kaydedildi. CDU’nun potansiyel oylarının tamamını kullanamadığını belirten yorumda, Merz’in vaatlerini gerçekleştirmesi gerektiği söylendi.
Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesinde de Merz’in işleri oldukça zor bir zeminde ifadeleri yer aldı. Almanya’nın Avrupa’daki rolünü belirlemesi gerektiği vurgulanırken, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın çözüme kavuşturulmadığına dikkat çekildi.
Koalisyonun Sonuçları Üzerine Değerlendirme
Deutschlandfunk’ta yer verilen yorumda, Trafik Lambası koalisyonunun içindeki gerilimlerin seçimin sonucunu belirlediği belirtildi. Seçimlerde CDU/CSU, AfD ve beklenmedik bir biçimde Sol Parti’nin avantaj sağladığı ifade edilirken, halkın mevcut koalisyondan memnun kalmadığı sonucuna vardı. Özellikle SPD ve FDP büyük kayıplar yaşadı. Duygusal konularda zayıf kalan Olaf Scholz için, seçimdeki iç güvenlik ve göç sorunlarının öne çıktığı kaydedildi.
“`
More Stories
Geri dönüşüm tesisindeki yangın söndürüldü
40 yıllık tiryakiliğini sonlandıran olay: ‘Benim için sigara bitti’
Beşiktaş’ta Adam Kaçırma Olayı!