Mehmet Şimşek 2025 yol haritasını anlattı: Enflasyondaki düşüş devam edecek

Mehmet Şimşek, 2025 Yol Haritasını Açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomi Muhabirleri Derneği’nin yayını Ekonom’a verdiği demeçte, 2025 yılının ekonomi yol haritasını detaylarıyla anlattı. Şimşek, geçmiş dönemde uyguladıkları programın olumlu sonuçlarını Mayıs 2023’ten itibaren almaya başladıklarını belirtirken, 2024’ün ise dış kırılganlıkların azaltıldığı, dayanıklılığın artırıldığı ve makrofinansal istikrarın güçlendirildiği bir yıl olduğunu ifade etti.

2025 yılı için hedeflerinin kalıcı fiyat istikrarını sağlamak, ekonomide yapısal dönüşümü hızlandırmak ve ülkeyi yüksek gelirli ülkeler arasında konumlandırmak olduğunu vurgulayan Şimşek, enflasyonun düşmeye devam edeceği bir dönemde, mali disiplini güçlendireceklerini ve arz yönlü politikaları devreye alacaklarını belirtti.

Dezenflasyonda Belirleyici Dört Başlık

Şimşek, enflasyondaki düşüş trendinin devam edeceğini söylerken, 2025’te dezenflasyonda dört temel hususun belirleyici olacağını açıkladı. Para politikasının etkisinin zamanla daha belirgin hale geleceğini dile getiren Şimşek, bütçe açığının milli gelire oranının azaltılmasının negatif mali etkileri olacağını belirtti. Ayrıca, belirli kalemlerde fiyatları enflasyon hedefiyle uyumlu olarak belirleme ve arz yönlü politikaların oluşturulması konusunda çalışacaklarını söyledi.

Maliye politikasının 2025 yılında daha sıkı olacağını vurgulayan Şimşek, yeni vergi düzenlemeleriyle kayıt dışılıkla mücadele edeceklerini, harcama disiplinini devam ettireceklerini ve bütçe açığını düşürmeye devam edeceklerini ifade etti.

Yapısal Reformlar ve Entegrasyon Ön Planda

Yapısal reformlara hız kazandıracaklarını belirten Şimşek, Ar-Ge ve yenilikçiliği destekleyerek, yeşil ve dijital dönüşümü sağlayacaklarını ve işgücü piyasasını etkinleştireceklerini kaydetti. Mal ve hizmet piyasalarında yoğunlaşmaya izin vermeyeceklerini vurgulayan Şimşek, küresel entegrasyonun önemine değindi.

KKM’den çıkışa ilişkin de bilgi veren Şimşek, bu konuda atılan adımların etkilerini anlattı. Makro finansal istikrarla birlikte ülkenin risk priminin düştüğünü ve dış finansman maliyetinin azaldığını açıkladı. 2025 yılında da dezenflasyon sürecini devam ettireceklerini vurguladı. (ALINTI)

Related Posts

Resmi Gazete’de yayımlandı: Toplu sözleşme görüşmelerine Memur-Sen başkanlık edecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu Gereğince Kamu Görevlileri Sendikaları ile Konfederasyonların Üye Sayılarına İlişkin 2025 Temmuz İstatistikleri Hakkında Tebliği, Resmi Gazete …

Bursa’nın ihracatında otomotiv sektörü başı çekiyor

Bursa’nın dış satımının yüzde 50,32’lik kısmı otomotiv endüstrisi ürünlerinden oluştu.

Spotify’a dava açılabilir: ‘Dini ve milli değerler’ sopası gösterildi!

Dünyanın en çok kullanılan müzik uygulaması Spotify’da Türkiye’de ‘dini ve milli değerler’e takıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı uygulamayı mercek altına aldı ve “dini ve milli değerleri hedef alan içerikler” olduğuna hükmettiği durumda ceza …

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Ekonomist Muhammet Bayram canlı yayında rakam verdi

Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte en düşük emekli maaşına yapılacak zam için de harekete geçilecek. Ekonomist Muhammet Bayram

Son dakika…. Temmuz ayı kira artış oranı belli oldu!

Son dakika… TÜİK’in açıkladığı haziran ayı enflasyon oranına göre temmuz ayı tavan kira artış oranı %43,23 oldu. Haziran ayında aylık enflasyon yüzde 1,37 olurken yıllık enflasyon ise yüzde 35,05 oldu.

Garanti BBVA Genel Müdürü, faiz indirimi için tarih verdi

Türkiye’nin en büyük özel bankalarından Garanti BBVA’nın Genel Müdürü Mahmut Akten, temmuz ayında yapılacak PPK toplantısında TCMB’nin 300 baz puan indirime gitmesini beklediğini açıkladı. Akten ayrıca yıl sonu enflasyonunun yüzde 30’un altına düşeceğini öngörerek, faizler için yüzde 36 tahmininde bulundu.